Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » 3 » Sól czarna Kala Namak PolBioEco 200g4

Kontakt

  • ul. Dropa 8
  • 86-005 Murowaniec
  • Woj. Kujawsko - Pomorskie
  • NIP: 5542239036
  • E-mail:sklep@bioekowy.pl
  • Telefon509-101-387
    733-217-205
  • Godziny działania sklepucodziennie 9.00 - 17.00, w soboty 10.00 - 14.00

Cennik

Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Producenci

Sól czarna Kala Namak PolBioEco 200g
Nowość

Sól czarna Kala Namak PolBioEco 200g

PolBioEco

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - dostawa w 1 dzień roboczy. - 12,00 zł
Dowóz na wskazany adres w godzinach 10.00-12.00 lub 18.00-20.00 - przy zakupach powyżej 100 zł dotyczy Bydgoszczy i okolic - 0,00 zł
Pocztex EXPRESS 48 - 12,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Cena: 5,45 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Sól czarna Kala Namak PolBioEco 200g
 

Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po zmieleniu ich barwa może być brunatna lub brązowo-różowa. Kolor ten zawdzięczają obecności związków siarkowych i żelazawych. Związki siarkowe wpływają także na jajeczny zapach soli i dodają jej smaku.

Sól przeznaczoną do stworzenia kala namak wydobywa się ze złóż położonych w Himalajach na terenie Pakistanu, Bangladeszu, Nepalu oraz Indii, dlatego bywa ona też nazywana czarną solą himalajską. Pozyskaną sól poddaje się następnie reakcji chemicznej, która polega na redukcji naturalnie występującego w soli nierafinowanej siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Reakcja ta przebiega podczas wypalania surowej soli w piecu, która umieszczona jest w ceramicznym naczyniu razem z węglem drzewnym oraz niewielką ilością indyjskich ziół, takich jak amla, bahera, harad, babul i natron. Cały proces trwa 24 h. Jest to tradycyjna metoda produkcji kala namak, która pochodzi z północnych Indii.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl