Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna1 » Spożywcze / specjalistyczne2 » Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100 ml Oleoteka

Kontakt

  • BioMarket bioekowy.pl
    ul. Podwale 15
    85-111 Bydgoszcz
    tel. 509101387
    NIP: 5542239036
  • E-mail:sklep@bioekowy.pl
  • Telefon509101387
    505322815
  • Godziny działania sklepucodziennie 9.00 - 17.00, w soboty 10.00 - 14.00

Cennik

Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Producenci

Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100 ml Oleoteka
Polecamy

Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100 ml Oleoteka

Oleoteka

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Zakupy pow. 200 zł - dostawa kurierem GRATIS, Zakupy poniżej 200 zł - 12 zł - 12,00 zł
Dowóz na wskazany adres w godzinach 18.00-20.00 - przy zakupach powyżej 150 zł GRATIS - dotyczy Bydgoszczy i okolic - chcesz sprawdzić czy dowozimy do ciebie - zadzwoń do nas tel. 505 322 815,opłata poniżej wartości zamówienia 150 zł - 15,00 zł
Pocztex EXPRESS 48 - 12,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Cena: 24,99 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100 ml Oleoteka 

Olej z czarnuszki tłoczony jest specjalną metodą, dzięki temu każdy z naszych klientów otrzymuje świeże produkty o długiej dacie ważności. Olej z czarnuszki zimnotłoczony pochodzący z naszego sklepu nie jest filtrowany ani rafinowany. Nie dodaje się również do niego żadnych środków, które miałyby na celu przedłużyć jego żywotność. Produkowany jest tylko z nasion pochodzących od polskich rolników. Podczas procesu tłoczenia wykorzystuje się prasę ślimakową wolnobiegową oraz dba o utrzymanie właściwej temperatury – nieprzekraczającej 40°C. Dzięki tej metodzie olej jest w 100% naturalny oraz wszystkie właściwości ukryte w nasionach zostają zachowane.
olej z czarnuszki zimnotłoczony
Olej z czarnuszki zimnotłoczony produkowany jest z nasion czarnuszki siewnej (łac.nigella sativa). Czarnuszka jest to roślina z rodziny jaskrowatych, a jej ojczyzną są Irak i Turcja. Uprawiana jest na przyprawy oraz w celach leczniczych. Olej z czarnuszki jest jednym z najcenniejszych olejów na świecie. W starożytności nazywany był m.in. złotem faraonów i uważany za panaceum na wszelkie dolegliwości. Mawiano, że leczy wszystko oprócz śmierci.

Olej z czarnuszki – jak właściwie stosować?

Czym wyróżnia się olej z czarnuszki i jak stosować ten naturalny produkt? Wykazuje on silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ceniony jest przez dietetyków, zielarzy i zalecany dla osób mających problemy z alergią i astmą oraz jako specyfik wzmacniający naturalną odporność organizmu. Wykazano, że olej z czarnuszki na alergię będzie świetnym rozwiązaniem. W kosmetyce olej ten jest stosowany do pielęgnacji suchej, wrażliwej i łuszczycowej skóry oraz w leczeniu trądziku i infekcji skórnych, a także w leczeniu chorób paznokci i włosów. W swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 80%): Omega 6, Omega 9 i Omega 3. Bogaty jest również w witaminę E, witaminę F, biotynę, sterole oraz tymochinon – substancję, która ma właściwości wspomagające leczenie np. astmy i alergii lub zewnętrznego stosowania na drobne urazy i stany zapalne. Olej z czarnuszki na alergię zawiera również witaminę K.

Profil smakowy:

mocny, charakterystyczny aromat. Intensywny, zdecydowany, ziołowy, nieco gorzki smak.

Intensywność smaku:

alt

Zastosowanie

Olej przeznaczony jest do spożycia na zimno. Nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie (spożycie w celach zdrowotnych) bądź jako dodatek do sałatek, surówek, świeżych warzyw lub świeżo wyciśniętych soków owocowych, smoothies, past kanapkowych. Tradycyjnie używa się go też do przygotowywania past orientalnych lub do dań z ciecierzycą, serem lub fasolą. Można go mieszać z innymi olejami dzięki czemu ciekawe kompozycje smakowe.

Dawkowanie

Zastosowania kulinarne: ze względu na intensywny smak zaleca się użyć niewielką ilość oleju (kilkanaście kropel) jako dodatek do potraw. Profilaktyka zdrowotna: należy spożywać 1 łyżeczkę oleju 1-2 razy dziennie przed posiłkiem (można dodać trochę miodu)

Przechowywanie

Olej należy przechowywać w ciemnym i szczelnym opakowaniu w lodówce. Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 2 miesięcy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal
Tłuszcz 100 g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

15,9 g
24,31 g
59,77 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl